J-Kurven

Forside » Gæld » Gældsloftet: Usikkerhed uden grænser

Gældsloftet: Usikkerhed uden grænser

Gældsloftet

Den tredje november står den amerikanske statskasse overfor et betydeligt problem, nemlig at det nuværende gældsloft på $18.1 billioner nås. Traditionelt bliver gældsloftet forhøjet ved afstemning i kongressen, men aldrig uden mange politiske kampe og sjældent i god tid. Oftest vedtages en hævning af gældsloftet så tæt på den sidste deadline som muligt, specielt på grund af den store uenighed om hvad der skal gøres med gældsloftet.

Gældsloftet kan være et misvisende udtryk for hvad der rent faktisk er tale om, da det kan give et indtryk af, at det at hæve gældsloftet betyder at USA kan låne flere penge ved at udstede og sælge mere gæld. Hvad der faktisk er tale om er at kongressen tillader tilbagebetaling af gæld, som kongressen allerede har forpligtet sig til gennem vedtagne lovforslag og lignende. Hvis gældsloftet ikke hæves vil det betyde at USAs statskasse ikke længere vil kunne respektere sine aftaler med kreditorer. Det kan lyde trivielt og teknisk, men det kan få langtrækkende konsekvenser hvis det ikke gøres, både for USA og potentielt for den globale økonomi.

På kort sigt vil det kunne betyde at den amerikanske statskasse vil få svært ved at udbetale ydelser til de mange millioner af amerikanere, der modtager støtte såsom: Social Security, Medicare, ydelser til veteraner og nogle militærlønninger. Det vil blive besværligt hvis ikke umuligt at udbetale disse ydelser.

Hvis USAs kreditvurdering nedsættes kan det have både nationale og globale konsekvenser. Hvis USA vurderes til at være mindre sandsynlig til at imødekomme sine forpligtelser i forhold til at betale gæld tilbage, kan USAs kreditvurdering blive nedsat. Dette kan betyde at USA skal betale en højere rente for at låne penge, en øget udgift som skatteyderne i sidste ende skal forholde sig til. Men udover landets grænser kan enhver usikkerhed om USAs formåen til at møde sine forpligtelser til internationale investorer blive en meget alvorlig krise. Enhver usikkerhed omkring USAs rolle som den finansielle gigant på verdensmarkederne vil kunne få uforudsigelige konsekvenser. Og uforudsigelighed er absolut ikke et begreb som de finansielle markeder reagerer godt på.

Blandet demokraterne er der fuld opbakning om at hæve gældsloftet den tredje november, så ingen af ovennævnte risikeres. Dog er der blandt republikanerne ingen sådan enighed. Ikke kun fordi tidligere hævninger af gældsloftet blev præget af krav fra republikanerne om medfølgende nedskæringer i statsbudgettet, men også på grund af den prekære politiske situation internt i partiet. John Boehner, der har været Speaker i Repræsentanternes Hus og en af de mest fremtrædende og magtfulde republikanere, meddelte i september at han ville fratræde sin post i slutningen af oktober, meget kort tid før den vigtige afstemning. Det kastede endnu mere usikkerhed over processen, da der ikke var en klar efterfølger.

Det virker dog nu sandsynligt at den tidligere vicepræsidentkandidat Paul Ryan bliver den næste Speaker i Repræsentanternes Hus og derfor kommer til at stå i spidsen for republikanernes del i hævningen af gældsloftet. Om Paul Ryan vil bruge sin position til at placere sig i skarp politisk distance til demokraternes støtte til at hæve gældsloftet er svært at afgøre. Ligesom med godkendelsen af det føderale budget er der rigt med muligheder for at spille politiske spil, undergrave processen og forhindre demokraterne i at før noget godkendt. Men niveauet af de risici der er involveret er af en helt anden, og meget mere alvorlig, kaliber.

Det er blevet antydet at Paul Ryan kan tillade sig at styre republikanerne mod at stemme for hævningen, da han som formodet Speaker ikke kan drages til ansvar for John Boehners tidligere politik. Det vil kunne betyde at det i første omgang vil blive en mere rolig proces end tidligere. Dog skal det nævnes at Paul Ryan, hvis han bliver ny Speaker, skal kunne balancere indflydelsen fra mange af republikanernes interne fløje, hvilket John Boehner ofte havde svært ved.

Sandsynligvis vil der være usikkerhed om udfaldet af afstemningen om gældsloftet helt til, og sikkert forbi, den 11. time. Det kan blive en mulighed for Paul Ryan at arbejde sammen med demokraterne nu for at distancere sig senere eller han kan starte sin position ved markere sig stærkt mod demokraterne med uforudsigelige konsekvenser for den globale økonomi.

Photo Credit: Paul Ryan via photopin (license)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: